Wpływa przeciwlękowo, antydepresyjnie, uspokajający, usuwa objawy wyczerpania nerwowego. Ma silne właściwości antybakteryjne, pierwotniakobójcze, przeciwroztoczowe i przeciwgrzybicze. Pobudza krążenie krwi. Wzmaga wydzielanie soków trawiennych i żółci. Znosi ból brzucha, skurcze jelit i żołądka. Ułatwia oddychanie, przyśpiesza wchłanianie składników pokarmowych. Działa moczopędnie i wykrztuśnie.Wspomaga leczenie bielactwa, a także trądziku .
Sproszkowany korzeń arcydzięgla – Pulvis Archangelicae (Angelicae) można zażywać na miodzie lub w dawce 1/3 łyżeczki od herbaty 2 razy dziennie jako środek trawienny i żołądkowy.
W dawnej medycynie korzeń arcydzięgla używano jako: środek przeciwzakaźny, środek moczopędny,
środek czyszczący krew, środek tonizujący
Już w XIX wieku wiedziano, że arcydzięgiel zawiera inulinę i kwas walerianowy. Stosowano w osłabieniu żołądka i jelit, przeciwko kolkom oraz wzdęciom, przy zaflegmieniu przewodu pokarmowego, przeciwko padaczce, odrze i ospie.
Sposób podania:
Napar: 5 g/200 ml wrzątku (także mleka z miodem): wypić w ciągu dnia małymi porcjami, szczególnie przy przeziębieniu, kaszlu, zapaleniu zatok, grypie, zapaleniu oskrzeli. Jako środek antydepresyjny i przeciwlękowy, przeciwnerwicowy – 100 ml 3-4 razy dziennie. Odwar gotować korzeń 5 minut, pić 4 razy dziennie po 100 ml przy nieżytach przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Odwar działa słabiej na układ nerwowy niż napar.
Pochodzenie: Polska
Produkt bez konserwantów!
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Waga: 50 g (+/-1g)
W związku z używaniem na terenie zakładu selera, gorczycy, mleka i soji, produkt może zawierać śladowe ich ilości. Produkt suszony.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzję