Od wieków stosuje go medycyna chińska jako lek przeciw chorobom wirusowym. Badania potwierdziły, że związki terpenoidowe zawarte w korzeniu lukrecji są niezwykle skuteczne jeśli chodzi o odporność wirusową. Niszczą wirusowy opryszczki, grypy, SARS, HIV.
Roślina ta jest jednym z najlepiej przebadanych preparatów ziołowych. Dostrzeżono w niej około 400 substancji czynnych.
LUKRECJA JEST DOBRYM LEKIEM NA GRYPĘ ORAZ… Przeziębienie Radzi sobie z różnymi wirusami, w tym deaktywuje te bardziej oporne na zwalczanie.
Działa przeciwkaszlowo. Zwykłe syropy przeciwkaszlowe zawierające kodeinę tylko dezaktywują odruch kaszlu. Natomiast syropy z dodatkiem lukrecji pobudzają produkcję śluzu i ułatwiają kaszel. A to sprzyja naturalnemu procesowi gojenia.
Działa ochronnie na żołądek, ponieważ stymuluje produkcję śluzu w żołądku i zwalcza bakterię Helicobacter pyroli.
Japońscy naukowcy z Toho University wykazali, że ekstrakt z korzenia działa nawet, kiedy już te bakterie zdążyły rozwinąć swoją oporność na leczenie antybiotykami takimi jak – klarytromycyna i amoksycylina.
Korzeń lukrecji stosowany jest także przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Napoleon nosił przy sobie proszek z korzenia lukrecji, żeby zapanować nad zapaleniem żołądka.
Tradycyjna medycyna japońska wykorzystuje korzeń lukrecji przy leczeniu przewlekłej choroby wątroby. Łagodzi wzdęcia. Używa się przy jelicie drażliwym. Profilaktycznie jest stosowana przeciwko próchnicy i zapaleniu przyzębia.
Do sporządzenia płynu do płukania ust wystarczy zaparzyć mocną herbatę z korzenia lukrecji.
Łagodzi ból miesiączkowy.
Zmniejsza ryzyko demencji, ponieważ ma wpływ na zdolności poznawcze.
Aktywuje enzymy (sirtuiny) w mózgu, które chronią komórki nerwowe i regulują proces starzenia.
Korzeń pomocny jest dla osób z niskim ciśnieniem krwi. Pamiętaj! Długotrwałe stosowanie korzenia lukrecji zwiększa poziom kortyzolu. Podnosi ciśnienie krwi. Dlatego herbaty z lukrecji nie należy pić na stałe. Najpóźniej po 6 tygodniach stosowania zrób przerwę.
Odwar z lukrecji:
3 łyżeczki sproszkowanego korzenia lukrecji
2 szklanki wody Korzeń zalać zimną wodą
Doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty.
Przecedzić. Pić kilka razy dziennie po 100 ml odwaru
Korzeń lukrecji to także około 300 flawonoidów. To one nadają żółty kolor korzeniowi.
Działają leczniczo:
Zabijają bakterie i wirusy oraz pasożyty
Pobudzają funkcje żółci
Uważane są za fitoestrogeny, ponieważ mają podobne działanie do estrogenów ludzkich. Wyrównują poziom hormonów, a to jest pomocne np. przy menopauzie u kobiet. Przeciwdziałają też guzom zależnym od hormonów
Pomagają zapobiegać otyłości
Zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i cukrzycy
Chronią przed wystąpieniem chorób zwyrodnieniowych związanych z wiekiem
Działają antynowotworowo
Działają przeciwutleniająco
Pochodzenie: Uzbekistan
Produkt bez konserwantów!
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Waga: 50g(+/-1g)
W związku z używaniem na terenie zakładu selera, gorczycy, mleka i soji, produkt może zawierać śladowe ich ilości. Produkt suszony
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzję