Nadaje unikatowego aromatu takim specjałom, jak pizza, spaghetti bolognese i carbonara
Ostropest należy do roślin leczniczych, których działanie lecznicze zostało wielokrotnie potwierdzone w badaniach. Zawiera sylimarynę, wykorzystywaną od lat w przemyśle farmaceutycznym przy produkcji leków stosowanych w schorzeniach wątroby.
Ostropest zawiera cenne flawonolignany, które wykazują silne działanie antyhepatotoksyczne i ochronne wątroby.
Spożywanie ostropestu zalecane jest:
osobom borykającym się z chorobami wątroby wywołanymi m.in. alkoholizmem, wirusowemu zapaleniu wątroby typu A, B i C, przyjmującym na stałe leki obciążające wątrobę w tym doustna antykoncepcja, często przyjmującym antybiotyki, polecany jest chorym na nowotwory po przebytym leczeniu cytostatykami, kobietom szczególnie dbającym o swoją skórę (naturalna sylimaryna przeciwdziała starzeniu skóry)
Sposób podania:
- nasiona można gryźć lub dodawać do sałatek (około 20-30 nasion dziennie)
- mielony dodawać do potraw tj. sałatki, zupy i inne według własnego uznania.
Można pić roztwór wcześniej zaparzony w 250 ml wody (2-3 łyżeczki zmielonego ostropestu zalać wrzątkiem i pozostawić po przykryciem na 20-30 min.) Potem pić w dawkach podzielonych na trzy.
Pochodzenie: Polska
Produkt bez konserwantów!
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Waga: 150g(+/-1g)
W związku z używaniem na terenie zakładu selera, gorczycy, mleka i soji, prodkukt może zawierać śladowe ich ilości. Produkt suszony.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzję